Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

2012 juni

13

jun
2012

No Comments

In Kostym arbete

By pernilla

unearth skånes dansteater

On 13, jun 2012 | No Comments | In Kostym arbete | By pernilla

Hela Sverige verkar vara på semester och jag jobbar för högtryck med kostymer till skånes dansteateroch en produktion som heter Unearth och ska dansas på Malmö Operas stora scen. Jag ska rita mönster , skära till och sy en faslig massa fantastiskt designade kostymer av en finsk kostym tecknare som heter Erike Turunen. Ska se om jag hinner blogga om resan fram till premiären.

Så här skriver Skånes dansteater om stycket:

EN URPREMIÄR AV SUSANNA LEINONEN

I föreställningen UNEARTH förenas Per Jonssons okända världar med Susanna Leinonens. Finska Susanna Leinonen, som skapade koreografin fragile|entity till Skånes Dansteaters föreställningInterference 2008, är i höst tillbaka för en urpremiär. 2008 sa pressrösterna bl a ”Temperament som triggar” (Kvällsposten) och ”… bjuder på mycket skönhet, visuell mystik och underbar stämning.” (nummer.se). Då som nu klär hon sina dansare i kostymer och rörelser som för dem bort från vardagen, till en annan värld. I UNEARTHförenas Susanna med hennes kostymdesigner från fragile|entity, Erika Turunen.

Susanna Leinonen intog scenen som en av Finlands mest internationellt intressanta koreografer 2000 när hennes första verk No One, Just Your Friend framfördes. Susanna tänjer på tiden och rummet i sina koreografier. En slöja kan skapa en diffus rumslig gräns som omvandlas till en förlängning av en dansares fysik och därmed bli en del av rörelsen. Samma slöja kan sedan förvandlas från en avskärmare till en projektionsyta, ett fönster till ytterligare en värld. Susannas ljussättare Mikku Kunttu, en av de mest eftertraktade ljussättarna i Europa, är en tusenkonstnär inom ljusfältet. Hans spektakulära ljussättning förtrollade Jorma Uotinens verk Black Water, en del av Skånes Dansteaters hyllade föreställning Black Silk 2009. Med ett scenrum lömskt uppdelat av slöjor, projektioner och ljusspel blir gränsen mellan vår värld och det okända flytande.

 

05

jun
2012

No Comments

In Inspiration
Kostym arbete

By pernilla

Vackra 30-tals dräkt skisser

On 05, jun 2012 | No Comments | In Inspiration, Kostym arbete | By pernilla

 När jag var nere i Malmö visade Torbjörn som arbetar som  ansvarig på damavdelning en av dessa dyrgripar som han hittat bland deras gömmor.En publikation med skisser på dräkter och klänningar som jag förmodar att man använde i ateljeèr för att visa kunder förslag på modeller.
Värt att notera är också att man inkluderat skisser för hur tillskärningen ska göras. Helt fantastiskt att få kika på. När jag snabbt fotade såg jag inte att skisserna under lyste igenom så att det blir en skugga på bilderna. Pappret var av ett genomskinligt material nästan som mönster papper. Spana det vackra typsnittet på omslagssidan. Just to die for!

Tags | , , ,

03

jun
2012

No Comments

In Kostym arbete

By pernilla

Nu är de första jackorna levererade för provning till Operan i Malmö

On 03, jun 2012 | No Comments | In Kostym arbete | By pernilla

Nu är de första jackorna levererade för provning till Operan i Malmö. Sidsömmarna är sydda med långa stygn och ärmarna har vi valt att inte sy in till provningen utan nåla på plats. Hoppas nu att de kommer att sitta fint och att sen inte damerna går på allt för många grillpartyn under sommaren:)

 

Tags | , , ,